Življenje po posvetitvi

Vsi župljani smo lahko zelo veseli, da se je v župniji Kranj Šmartin z Marijino pomočjo izvršila
posvetitev celotne župnije Marijinemu in Jezusovemu srcu po našem gospodu župniku Bojanu. Obenem pa tudi veliko osebnih in družinskih posvetitev. Skupno se je posvetilo več kot 130 oseb. 

Nikoli ne bomo mogli popolnoma vedeti in se zavedati, kaj vse pomeni posvetitev. Pri osebni posvetitvi lahko rečemo, da gre za za obnovo krstnih obljub, ki so jih po našem rojstvu v našem imenu dali naši starši in botri, sedaj pa jih sprejemamo zavestno v svojem imenu in
zase. Obljube, ki sta nam jih dala mati Marija po vidkinji Luciji in Jezus po Marjeti Mariji Alacoque preberite na naši spletni strani.
Potrebnega bo najbrž še nekaj časa, da bomo začutili posledice posvetitve v našem življenju, če se bomo zavedali naših obljub in se jih v čim večji meri trudili izpolnjevati.

Sadovi posvetitve - pričevanja, ki jih je zbral p. Anton Nadrah (PDF)

Prvi petki in prve sobote

Pri pobožnostih na prvi petek in prvo soboto ne gre zgolj za obisk svete maše, ampak za češčenje oz. pobožnost do presvetega Jezusovega Srca in brezmadežnega Marijinega Srca, ki obsega tudi obisk sv. maše. Jezusovo srce je srce Boga in človeka, Marijino pa srce človeka. Jezusovemu srcu priznavamo božansko čast, Marijinemu pa svetniško, vendar v najvišji možni časti, ki gre samo nebeški Materi Mariji, saj je Marijino srce, čeprav človeško, kraj njene privolitve, da postane Božja Mati, in je prostor ljubezni do Sina Jezusa.

Jezusovo in Marijino srce sta omenjena že v Svetem pismu. Apostol Janez je pri zadnji večerji slonel na Jezusovem srcu (prim. Jn 13,25) in vojak je pri križanju prebodel Jezusovo srce (prim. Jn 19,34). Marijino srce pa evangelist Luka dvakrat omenja v svojem evangeliju (prim. Lk 2,19 in 51).

Razvoj češčenja Jezusovega srca in pomen tega češčenja je popisal papež Pij XII. v Okrožnici o češčenju presvetega Srca Jezusovega. Razvoj češčenja Marijinega srca pa je v knjigi Čudovito Srce Božje Matere popisal sv. Janez Eudes. Omembe vredna sta tudi sestavka dr. Antona Strleta (1915–2003) o prazniku Jezusovega in Marijinega Srca, ki sta objavljena v drugi knjigi Leto svetnikov. Zelo koristne za duhovno poglabljanje so tudi knjižice, ki jih je o češčenju svetih Src pripra­vil nekdanji stiški opat, p. dr. An­ton Nadrah.

Sv. Marjeta Marija Alacoque je v svojih videnjih prejela 12 obljub Jezusovega srca za tiste, ki ga bodo častili:
1. Dal jim bom vse milosti, ki jih potrebujejo v svojem stanu.

2. Naklonil bom mir njihovim družinam.

3. Tolažil jih bom v trpljenju.

4. Varno zavetje jim bom v življenju, posebno ob smrtni uri; tisti, ki bodo meni posvečeni, se ne bodo pogubili.

5. Dal jim bom obilen blagoslov pri vsem delovanju.

6. Grešniki bodo našli v mojem Srcu vir in neizmerno morje usmiljenja.

7. Mlačni bodo postali goreči.

8. Goreči bodo hitro dospeli do velike popolnosti.

9. Bogato bom blagoslovil kraje in skupno­sti, kjer bodo izpostavili in častili podobo mojega presvetega Srca; znova bom zedinil sprte družine in pomagal družinam v kakršnikoli stiski, če se bodo z zaupanjem obračale name.

10. Tistim, ki delajo za rešitev duš in prisrčno častijo moje Srce, bom dal, da bodo spreobrnili tudi najbolj trdovratne grešnike, če bodo prisrčno častili moje Srce in to češčenje širili med ljudmi.

11. Imena tistih, ki bodo širili to češčenje, bodo neizbrisno zapisana v mojem Srcu.

12. Tistim, ki bodo zaporedoma devet prvih petkov pobožno prejeli sveto obhajilo, obljubljam milost končnega spreobrnjenja in srečno smrt; ne bodo umrli v nemilosti in brez zakramentov; moje Božje srce jim bo v zadnjem trenutku varno pribežališče.

Sestra Lucija iz Fatime je leta 1925 od nebeške Matere Marije prejela naslednje sporočilo: “Vsem, ki se bodo na prvo soboto pet zaporednih mesecev spovedali in prejeli sveto obhajilo, molili en del rožne­ga venca in mi petnajst minut dela­li družbo s premišljevanjem skrivnosti rožnega venca z namenom, da bi mi zadoščevali, bom pomagala ob smrtni uri z vsemi milostmi, ki so potrebne za njihovo zveličanje.”

Papeži so večkrat naštete obljube potrdili za verodostojne, pobožni verniki pa so se jih trudili izpolnjevati; najprej iz ljubezni do Boga, da bi mu zadoščevali za grehe, in iz ljubezni do bližnjega, da bi molili za njihovo in svoje spreobrnjenje.

To je prispevek iz  je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 21, v rubriki pisma bralcev, odgovarja škof P. Štumf murskosoboški škof

Zakaj posvetitev?

Sv. Marjeta Alacoque  pravi: »Zakladi dobrot in milosti v presvetem Srcu so neskončni. Ne vem, če je v duhovnem življenju kaka nabožna vaja pripravnejša, da v kratkem času dvigne dušo do najvišje popolnosti ter ji da čutiti, kako prijetno je služiti Jezusu Kristusu. Da, z gotovostjo trdim, ko bi ljudje vedeli, kako všečna je Jezusu ta pobožnost, bi jo vsak kristjan, kateri ima le količkaj ljubezni do Zveličarja, opravljal rajši kakor kakšno drugo.«

Pri četrtem prikazanju je Marija rekla: »Molite, veliko molite in prinašajte žrtve za grešnike! Kajti mnogo, prav mnogo duš pride v pekel, ker ni nikogar, ki bi se zanje žrtvoval in molil.« Pokora, žrtev in molitev niso nič novega za nas kristjane, očitno pa smo na te stvari v zadnjem času preveč pozabili in s tem dopustili širjenje greha in nesreč. Na to nas hoče opozoriti Marija. Ona sama se od tega ni oddaljila. Zato želi, da se posvetimo njenemu Srcu, da bomo kakor ona tudi mi izpolnili svoje poslanstvo.

Leta 1722 se je v mesecu maju pojavila v Marseillesu kuga. Vsi, ki so mogli, so zbežali. Pokopali so 40.000 oseb, tudi mnogo duhovnikov in zdravnikov je umrlo. Slišati je bilo samo še obupno vzdihovanje. V tej brezupni situaciji je prišlo na misel tamkajšnjem škofu Bezuncu, ki se je odlikoval po ljubezni in pastirski gorečnosti, da se bo zatekel k presvetemu Srcu Jezusovemu, mu posvetil škofijo in mesto ter uvedel vsakoletno slovesno procesijo. Vsi so se pridružili škofovi zaobljubi. Posvetili so se Srcu Jezusovemu in imeli slovesno procesijo. Kuga je prenehala in mir se je povrnil. Mesto se je ponovno prerodilo. V mestu ni bilo šest mesecev nobenega mrliča niti bolnika. Škof  Bezunc je dejal svojem mornarjem: »Vi, ki potujete po morjih, oznanjajte vsem narodom, tudi najbolj divjim, slavo, mogočnost in neskončno usmiljenje presvetega Srca, ki je storilo za nas tolike čudeže, ter nam je po dolgotrajnih nesrečah zopet prineslo veselje.«

DODATNO GRADIVO

Priporočamo ogled filmov na temo FATIMSKIH DOGODKOV IN SKRIVNOSTI: Fatima – vpliv na svet (poglej, ali potegni k sebi)

kot tudi poljskega dokumentarnega filma o poslednjih časih: PREROKBA (poglej, ali potegni k sebi) .

Film Volk o ovčji preobleki govori o načrtnem delovanju proti krščanski družbi v ZDA.

Priporočamo tudi ogled filmov  Duše so prodali za Rock & Roll, in  knjige: p. Antona Nadraha  FATIMA OKNO UPANJA in kot gradivo za pripravo na posvetitev POSVETITEV MARIJI za popolno predanost Jezusu Kristusu in  V šoli najsvetejših src 1 – Devetdnevnica. Itn.

Če kdo želi več informacij o teh filmih in kako jih dobiti, naj piše na mail: posvetitev@gmail.com.

V zgoraj omenjenih filmih in knjigah se kaže, kar Pavel govori Efežanom 6: »Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih

pomoč za razumevanje pomena posvetitve:

Glasnik Kraljice Miru - o posvetitvi 1.del (PDF)

Glasnik Kraljice Miru - o posvetitvi 2.del (PDF)

PRIPRAVA NA POSVETITEV JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU

Vsako leto bo potekala obnova posvetitve in posvetitev tistih, ki se do sedaj še niste odločili za to.

Posvetitev pa, kot pravi Marija, poteka po skrbni pripravi. Priprava traja 33 dni po knjigi sv. Ludvika Montfortskega. Gradivo je objavljeno na tej strani takoj tukaj spodaj.

Možna pa je tudi priprava kot devetdnevnica. Gradivo je objavljeno tukaj spodaj.

Na tej strani zgoraj je na voljo tudi drugo dodatno gradivo, ki ga priporočamo v pripravi na posvetitev.

Devetdnevnica - gradivo*

Molitve za devetdnevnico (PDF)

Devetdnevnica - dnevna razmišljanja (PDF)

*Tisti opravljate že 33-dnevno pripravo: ni potrebno predelovati tudi gradiva za 9-dnevnico, saj je vsebina že vključena v vašo pripravo.

33-dnevna priprava:
Dnevne priprave - prvih 12.dni)

Uvod v pripravo (odprite ali prenesite PDF)

Molitve za prvih 12 dni (PDF)

Torek, 11. 4. 2023 (odprite ali prenesite PDF)

Sreda 12. 4. 2023 (PDF)

Četrtek 13. 4. 2023 (PDF)

Petek 14. 4. 2023 (PDF)

Sobota 15. 4. 2023 (PDF)

Nedelja 16. 4. 2023 (PDF)

Ponedeljek 17. 4. 2023 (PDF)

Torek 18. 4. 2023 (PDF)

Sreda 19. 4. 2023 *združena 9. in 10. dan (PDF)

Četrtek 20. 4. 2023 (PDF)

Petek 21. 4. 2023 (PDF)

Uvod v pripravi drugi del (PDF)

Molitve 1.teden (13.-19.dan) (PDF)

Sobota 22. 4. 2023 (PDF)

Nedelja 23. 4. 2023 (PDF)

Ponedeljek 24. 4. 2023 (PDF)

Torek 25. 4. 2023 (PDF)

Sreda 26. 4. 2023 (PDF)

Četrtek 27. 4. 2023 (PDF)

Petek 28. 4. 2023 (PDF)

Uvod v pripravo 3.del (PDF)

Molitve 2.teden (20.-26.dan) (PDF)

Sobota 29. 4. 2023 (PDF)

Nedelja 30. 4. 2023 (PDF)

Ponedeljek  1. 5. 2023 (PDF)

Četrtek 4. 5. 2023 (PDF)

Uvod v pripravo 4.del (PDF)

Molitve 3.teden (27.-33.dan) (PDF)

Sobota 6. 5. 2023 (PDF)

Nedelja 7. 5. 2023 (PDF)

Ponedeljek 8. 5. 2023 (PDF)

Sreda 10. 5. 2023 (PDF)

Četrtek 11. 5. 2023 (PDF)

Petek 12. 5. 2023 (PDF)