Martin, leto XLI, številka 2

POST 2024


POSTNA POSTAVA

S pepelnično sredo, 14. februarja, začenjamo letošnji postni čas.
Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik na petek, ali je kakšna druga slovesnost v družini, post in zdržek odpadeta.

SPOROČILA!

1. SPODBUDE ZA POSTNI ČAS.
Post nas nagovarja k odpovedi in poglobitvi našega odnosa z Bogom ter sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska karitas je tudi za letošnji postni čas pripravila naslednja povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območju JV Evrope, vabilo k poglobitvi postnega časa ter postni plakat za otroke GRADIMO MOSTOVE MED LJUDMI. Plakate boste otroci dobili po maši v cerkvi.

2. KRIŽEV POT V POSTU.
Molili ga bomo ob petkih po maši (mladina in prostovoljci) in ob nedeljah ob 15. uri. Križev pot bomo redno molili v cerkvi, eno nedeljo v postu (verjetno 17. marca) pa ga bomo molili proti Šmarjetni gori.
Razpored molitve:
– 18. februarja: ŽPS in Karitas
– 25. februarja: bralci beril
– 3. marca: molitvena skupina
– 10. marca: pevci in pevke
– 17. marca: fantje in dekleta
– 24. marca: Sončni žarek

3. OFER ZA POTREBE ŽUPNIJE bo v nedeljo, 18. februarja; v nedeljo, 10. marca pa bo nabirka namenjena za bogoslovno semenišče v Ljubljani.

4. LITURGIČNI TEČAJ O OSNOVAH BOGOSLUŽJA.
V februarju poteka po spletu predstavitev osnov bogoslužja, ki jo vodi mag. Klaus Einspieler, voditelj strokovnega mesta za Sveto pismo in liturgijo celovške škofije. Predavanja se snemajo in jih bomo predvajali ob nedeljah po križevem potu v našem župnišču. Gre za zelo konkretne in koristne spodbude, ki so posebej namenjene sodelavcem pri bogoslužju: pevcem, bralcem, ministrantom, mežnarjem…, pa tudi vsem, ki obiskujejo bogoslužje. Kaj, če bi v letošnjem postu naredili sklep, da se želimo nekoliko bolj usposobiti za sodelovanje pri bogoslužju? Potem ga bomo znali bolje ceniti in se bomo pri njem bolje počutili. Ta predavanja bodo odlična priložnost za to. Začnemo v nedeljo, 18. 2. po križevem potu. Pridite, lepo se bomo imeli.

5. PRIČEVANJE GREGORJA ČUŠINA
V ponedeljek, 26. februarja, ob 17. uri bo v župnišču postno srečanje staršev naših veroukarjev in staršev otrok Baragovega vrtca, na katerega smo povabili igralca Gregorja Čušina. Spregovoril bo o sebi in svoji družini. Poznamo njegovo kleno besedo, ki nas bo gotovo spodbudila, da se bomo radi udeležili omenjenega srečanja.

6. KRŠČEVANJE OTROK bo v nedeljo 3. marca; priprava staršev in botrov bo v soboto, 2. marca, ob 19. uri v župnišču.

7. VPIS OTROK V BARAGOV VRTEC.
V marcu vpisujete otroke v Baragov vrtec. Vlogo za vpis najdete na spletni strani vrtca. Dober vrtec je odvisen od dobrega kadra in ponosno lahko rečemo, da imamo pri tem velik blagoslov. Z veseljem ugotavljamo, da je vrtec na dobrem glasu in temu primerno je ves čas praktično poln. Zaupamo, da bo tako tudi v prihodnje. Starši, ki nameravate svojega otroka vpisati v Baragov vrtec, to storite čimprej.

8. POSVETITEV SVETEMU JOŽEFU.
Sv. Jožef ima pomembno vlogo v Jezusovem in Marijinem življenju in v življenju Cerkve. Bog mu je zaupal vlogo skrbnika in varuha svojemu Sinu. Kot dober in pošten mož je poskrbel, da se je poglabljala ljubezen in spoštovanje v Sveti družini. Pri Bogu ima pomembno mesto in je vzornik tudi možem in očetom našega časa.
Potem, ko smo se 13. maja 2023 posvetili Jezusovemu in Marijinemu Srcu, se bomo na praznik sv. Jožefa, 19. marca, posvetili tudi sv. Jožefu. Na to dejanje se bomo pripravili z devetdnevnico, ki se bo začela v nedeljo, 10. marca. Vsi prav lepo vabljeni, da se vključite v pripravo na ta lep dogodek.

9. DAR ZA ŽUPNIJO lahko nakažete na TRR: 0433-1000-2962-204

10. WC v cerkvi je odprt med nedeljskimi in prazničnimi mašami; med delavniškimi mašami dobite ključ v zakristiji.

11. URADNE URE: ponedeljek: 8.00 – 10.00; torek: 17.00 – 18.00; petek: 10.00 – 12.00

Izdal:

ŽU KR-Šmartin
Odgovarja: Bojan Likar, župnik
tel. 04 270 11 10 ali 041 545 258

MAŠNI NAMENI so v MARTINU v PDF obliki
(odprite ali prenesite)

OPOMBA: Pri mašnih namenih sta največkrat zapisana vsaj dva namena, čeprav mašujem sam. Oba tudi imenujem pri sv. maši. Ker duhovnik enkrat lahko opravi le en namen,  enega oddam duhovnikom, ki nimajo svojih mašnih namenov. Zagotavljam vam, da so vsi mašni nameni opravljeni. To je namreč duhovnikova velika skrb in odgovornost.