Martin, leto XLI, številka 7

ODPOČIJTE SE!

Pojdite na samoten kraj in se nekoliko odpočijte!
Učenci začutijo: Jezus nam hoče dobro.
Ve, kaj zdaj potrebujemo.
Ve, kaj vse smo naredili, in to ceni,
zdaj pa nas vabi, da se malo odpočijemo

To vabilo velja tudi nam:
odpočijte se, sprostite se.
To pravi Jezus vsakomur od nas.
Tvoje telo je darilo Boga.
Privošči mu malo oddiha.
Vzemi si pa tudi čas za svojo dušo, za svoje srce.
Nekoliko se odpočijte!

Ni ti treba dokazovati,kako pomemben si
V Božjih očeh si neskončno dragocen.
Vzemi si čas, da to odkriješ. Pri hrupu in prezaposlenosti ti to ne
bo uspelo. Za to so potrebni časi miru, popolne tišine.
Nekoliko se odpočijte!
Odpri svoje oči in svoje srce za male reči okoli sebe:
Za smeh otroka, za lepo cvetlico, za ptičje petje, za sončni zahod, za ljudi, med katerimi se dobro počutiš,
in za vse, kar ti je dan za dnem podarjeno.

KRIŠTOFOVA NEDELJA

21. julija obhajamo Krištofovo nedeljo. Ta dan blagoslavljamo naša vozila in se zahvaljujemo za srečno prevožene kilometre, prósimo za blagoslov na naših poteh in zbiramo sredstva za misijonska prevozna sredstva. Iz prošenj in zahval misijonarjev in misijonark, ki vsako leto prihajajo kot odziv na našo akcijo MIVA, se jasno kaže, kako zelo potrebujejo vozila, ki so največkrat edina prevozna sredstva daleč naokoli. Uporabljajo jih pri svoji osnovni dejavnosti, to je pri oznanjevanju evangelija, in tudi za vsakovrstno pomoč ljudem v največjih stiskah. Kot kristjani smo poklicani, da ne glede na to, kje živimo in kakšne so naše finančne in materialne zmožnosti, pomagamo sočloveku. Pri tem so nam lahko velik vzgled prav misijonarji, ki pogosto v nemogočih razmerah širijo vero, vzgajajo, skrbijo za zdravje in osnovne življenjske potrebščine ljudi, ki to zares potrebujejo. Naj bo tudi naše življenje čim bolj pristno v službi bližnjemu, da bomo z življenjem pričevali za vero v Jezusa Kristusa. Naj nas Krištofova nedelja spodbudi tudi k dobrodelnosti: »Naš dar Boga slavi, za vse prevožene poti!«

SLOVO G. JERNEJA IN PRIHOD G. JOŽETA

S 1. avgustom nas zapušča g. Jernej Marenk, ki je to leto zaradi okrevanja bival v naši župniji in po svojih močeh pomagal pri pastoralnem delu. Hvaležni smo mu za njegovo pomoč pri spovedovanju in maševanju. Njegovo zdravstveno stanje se je izboljšalo in sedaj ga je g. nadškof z dekretom imenoval za upravitelja župnije Lučine v Poljanski dolini. Želimo mu, da mu Gospod podeli trdnega zdravja, da bo po zgledu Jezusa, Dobrega Pastirja še naprej goreče služil Božjemu ljudstvu.

Z istim datumom pa prihaja med nas g. Jože Kovačič, ki se je iz zdravstvenih razlogov odpovedal službi upravitelja župnije Lučine. V sladu z dogovorom se bo naselil v našem župnišču in po svojih močeh pomagal pri pastoralnem delu. Tako, kot vsakega duhovnika, bomo tudi njega z odprtostjo sprejeli in radi z njim sodelovali.

SPOROČILA!

1. POČITNIŠKI BOGOSLUŽNI RED.
V juliju in avgustu so nekatere spremembe glede bogoslužnih opravil in sicer: ob nedeljah je sv. maša samo ob 9. uri (če je maša na podružnici, je ob 10.30); delavniške večerne sv. maše so ob 20. uri; ob četrtkih po maši nimamo običajne molitve; uradne ure v župnišču so po vsaki sv. maši.

2. SLOVENSKA KARITAS nas vabi k sodelovanju v dobrodelni akciji »Otroci nas potrebujejo«, ki je namenjena zbiranju sredstev za nakup šolskih potrebščin za socialno ogrožene otroke v Sloveniji. Položnico za nakazilo daru najdete zadaj v cerkvi.

3. NEDELJO SLOVENCEV PO SVETU bomo obhajali 7. julija. Vabljeni tudi na Romanje treh Slovenij na Svete Višarje, ki bo 4. avgusta. Sv. mašo ob 12. uri bo vodil g. škof dr. Anton Jamnik.

4. SVETOVNI DAN STARIH STARŠEV IN OSTARELIH.
Papež Frančišek je leta 2021 določil, da se vsako leto četrta nedelja v juliju praznuje kot svetovni dan starih staršev in ostarelih. Ta nedelja je blizu praznika Marijinih staršev. Letos bo to v nedeljo, 28. julija, in sicer na temo: »Na stare dni mene zavrzi« (Ps 71,9). Sveti oče želi z izbrano temo poudariti, da je osamljenost pogosto grenka sopotnica v življenju mnogih ostarelih oseb, ki so pogosto žrtve kulture odmetavanja.

5. KRŠČEVANJE OTROK je redno vsako prvo nedeljo v mesecu, priprava staršev in botrov pa v soboto pred krstno nedeljo.

6. BOTRI pri krstu ali pri birmi so lahko tisti, ki so prejeli zakramente uvajanja (krst, obhajilo in birmo), ne živijo v izven zakonski ali zgolj civilno zakonski skupnosti in se trudijo živeti po veri (hodijo ob nedeljah k sv. maši in prejemajo zakramente).

7. MOŽNOST ZA SPOVED je vsak četrtek po maši, petek pol ure pred mašo in v nedeljo pol ure pred prvo mašo. Za spoved lahko pokličete tudi po telefonu.

8. BOLNIKE obiskujem vsak prvi petek v mesecu, v nujnih primerih pa kadarkoli. Lepo prosim, da me povabite k bolniku, kadar je resno bolan, ker v tem stanju najbolj potrebuje milost odpuščanja in Božjo pomoč v preizkušnjah.

9. DAR ZA ŽUPNIJO lahko nakažete na TRR: 0433-1000-2962-204

10. WC v cerkvi je odprt med nedeljskimi in prazničnimi mašami; med delavniškimi mašami dobite ključ v zakristiji.

11. URADNE URE: ponedeljek: 8.00 – 10.00; torek: 17.00 – 18.00; petek: 10.00 – 12.00

Izdal:

ŽU KR-Šmartin
Odgovarja: Bojan Likar, župnik
tel. 04 270 11 10 ali 041 545 258

MAŠNI NAMENI so v MARTINU v PDF obliki
(odprite ali prenesite)

OPOMBA: Pri mašnih namenih sta največkrat zapisana vsaj dva namena, čeprav mašujem sam. Oba tudi imenujem pri sv. maši. Ker duhovnik enkrat lahko opravi le en namen,  enega oddam duhovnikom, ki nimajo svojih mašnih namenov. Zagotavljam vam, da so vsi mašni nameni opravljeni. To je namreč duhovnikova velika skrb in odgovornost.