Martin, leto XL, številka 12

KRISTUS – KRALJ VESOLJSTVA

»Ko pride Sin človekov v svojem veličastvu in vsi angeli z njim, takrat bo sedel na prestol svojega veličastva. Pred njim bodo zbrani vsi narodi in ločil bo ene od drugih, kakor pastir loči ovce od kozlov. Ovce bo postavil na svojo desnico, kozle pa na levico. Tedaj bo kralj rekel tistim, ki bodo na desnici: »Pridite, blagoslovljeni mojega očeta! Prejmite v posest kraljestvo, ki vam je pripravljeno

od začetka sveta! Tedaj poreče tudi tistim, ki bodo na levici: »Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom«! (Mt 25,31-34.41)

Danes lahko vidimo, kako vladajo uspeh, moč, denar in oblast, zaradi česar težko sprejmemo Kristusa Kralja, kralja, ki je postal služabnik najmanjših in najbolj ponižanih, kralja, katerega prestol je križ. Pa vendar se ravno tako razodeva Kristusova slava. V ponižnosti svojega zemeljskega življenja najde oblast za sodbo sveta. Vladati je zanj služiti. Tudi mi moramo slediti to pot služenja, biti pozorni na krik ubogega, šibkega in odrinjenega. Krščeni ve, da ga njegova odločitev slediti Kristusu lahko vodi do velikih žrtev, včasih tudi do žrtvovanja življenja. Ampak Kristus je smrt premagal. Vodi nas v nov svet, v svet svobode in sreče. Tudi danes nas mnoge vezi s starim svetom in mnogi strahovi držijo v ujetništvu in nam preprečujejo, da bi živeli svobodni in veseli. Pustimo Kristusu, da nas osvobodi tega starega sveta! Naša vera v njega, ki premaga vse naše strahove, vse naše nesreče, nam bo pomagala vstopiti v novi svet, v svet, kjer pravičnost in resnica nista le parodija, v svet notranje svobode in pomirjenosti s sabo, drugimi in Bogom. Benedikt XVI.

ČAKANJE NA BOŽJI PRIHOD

Advent je čas čakanja. Sredi noči čakamo jutro, ki bo osvetlilo naše življenje. Oziramo se po Bogu, ki v našo temo prinaša luč, po obljubi, ki v našem nesmislu ustvarja smisel in našim vprašanjem daje odgovor. Čakanje je ena od osnovnih zakonitosti našega življenja. Človek je vedno v pričakovanju.

Spomnimo se, kako je bilo, ko smo na koga čakali. Ko smo bili zaljubljeni in smo se dogovorili s svojim fantom ali dekletom. Čakali smo na njegov/njen prihod. Natančno smo izračunali, kdaj mora priti. Gledali smo na uro, vznemirjeni in napeti. In občutili smo razočaranje, če nas je pustil/pustila čakati. Takole smo razmišljali: ko bo prišel/prišla, bo v našem življenju vse drugače, tedaj se bo naše nemirno srce umirilo, tedaj bomo izpolnjeni. Vendar dobro vemo, da so naša pričakovanja vedno večja od izpolnitev. Polni napetosti smo čakali na svojega fanta/svoje dekle. Potem pa je bil pogovor tako nepomemben. Pojavljali so se nesporazumi. Bili smo razočarani. Ni se izplačalo čakati z vsem srcem.

Advent je čas, ko čakamo, da Bog pride v naše srce. In v svoji notranjosti dobro vemo: ko bo prišel Bog, bo vse v redu. Vendar hkrati slutimo, da sploh nismo tako odprti za ta Božji prihod, da Bogu morda dovolimo le v del našega srca, ker smo še preveč zaposleni sami s seboj. Odprimo svoje srce in skušajmo z vsakim njegovim utripom čakati na Božji prihod. In zaupajmo, da bo Božji prihod izpolnil naša pričakovanja, vendar le za trenutek, le za čas, ko smo eno z navzočim Bogom. Nato bomo Boga znova občutili kot odsotnega in hrepeneli po tem, da bo nekoč za vedno prišel k nam in bomo za vedno eno z njim.

Akcija: STISKA

Kot vsako leto v tem času, vas Škofijska karitas Ljubljana vabi, da se pridružite akciji STISKA, s katero zbiramo sredstva za nakup hrane in pomoč ljudem pri plačilu osnovnih življenjskih stroškov. Pomagate lahko z enkratnim plačilom položnice, lahko pa izpolnite prijavnico in postanete tedni darovalci Karitas z mesečnim prispevkom 3 eur. Položnice in prijavnice so vam na voljo zadaj v cerkvi.

Akcija: PODARIM LUČ

Založba Družina vam podarja 3 adventne in dvojno božično številko Družine, če izpolnite darilni bon in ga pošljete na uredništvo Družine. Darilni bon skupaj z zvončkom dobite zadaj v cerkvi.

SPOROČILA!

1. SREČANJE ČLANOV ŽPS IN DRUGIH SODELAVCEV bo v soboto, 25.11. ob 9. uri v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Tema srečanja: »Liturgija v župnijskem občestvu«. Prijavite se v župnišču vsaj do 22.11.

2. SREČANJE STARŠEV IN VEROUKARJEV bomo imeli po triadah in sicer:

  • 1. triada (od 1. do 3. razreda): ponedeljek, 27.11. ob 16.30
  • 2. triada (od 4. do 6. razreda): torek, 28.11. ob 18.30
  • 3. triada (od 7. do 9. razreda): sreda, 29.11. ob 18.30

Starši, radi pridite na to srečanje, ki bo trajalo 1 uro in pol. Če imate pri verouku več otrok, pridite vsaj na eno srečanje.

3. TEDEN KARITAS bo potekal od 27.11. do 3.12. Na 1. adventno nedeljo (3.12.) bomo obhajali NEDELJO KARITAS, ko bo nabirka pri mašah namenjena za potrebe Slovenske karitas.

4. KRŠČEVANJE OTROK bo v nedeljo, 3.12., priprav staršev in botrov pa v soboto, 2.12. ob 19. uri v župnišču.

5. MIKLAVŽ bo obiskal naše otroke v torek, 5.12. po sv. maši. Otroci pridite že k sv. maši, potem pa bomo skupaj priklicali sv. Miklavža.

6. BOŽIČNA DEVETDNEVNICA se bo začela v soboto, 16.12. To je čudovita stvar, brez katere se je težko lepo pripraviti na božične praznike. Pridite otroci (še posebej prvoobhajanci in birmanci), starši, mladi, starejši…

7. DAR ZA ŽUPNIJO lahko nakažete na TRR: 0433-1000-2962-204

8. URADNE URE: ponedeljek: 8.00-10.00; torek: 17.00-18.00; petek: 10.00-12.00

Izdal:

ŽU KR-Šmartin
Odgovarja: Bojan Likar, župnik
tel. 04 270 11 10 ali 041 545 258

MAŠNI NAMENI so v MARTINU v PDF obliki
(odprite ali prenesite)

OPOMBA: Pri mašnih namenih sta največkrat zapisana vsaj dva namena, čeprav mašujem sam. Oba tudi imenujem pri sv. maši. Ker duhovnik enkrat lahko opravi le en namen,  enega oddam duhovnikom, ki nimajo svojih mašnih namenov. Zagotavljam vam, da so vsi mašni nameni opravljeni. To je namreč duhovnikova velika skrb in odgovornost.