Martin, leto XL, številka 2

POST – čas pokore in spreobrnjenja

POSTNI ČAS: Že od 4. stoletja naprej obhaja Cerkev štirideset dni pred veliko nočjo kot sveti čas. V začetku je bil to čas, v katerem so se katehumeni pripravljali na svoj krst, ki je bil na velikonočno vigilijo. To je bil tudi čas javne pokore, v katerem so ljudje, ki so javno grešili, delali pokoro – da bi bili na veliki četrtek ponovno sprejeti v Cerkev.

Sčasoma pa se je vsa krščanska skupnost vključila v ta čas pokore, da bi pokazala svojo pripravljenost za spreobrnjenje in bi ob tem obnovila svoj lastni krst. Oba vidika še danes prežemata postni čas. Gre za to, da se spomnimo svojega krsta: če pa razmišljamo o njem, se sprašujemo po svoji identiteti kristjana.

Kaj mi to sploh pomeni? Kaj me je pri krstu nagovorilo in kaj se je z menoj zgodilo?

Obredi krsta mi povedo, kdo sem kot kristjan. Krst je očiščujoča kopel. Očisti nas vseh motenj, vsega, kar onemogoča v nas pravo podobo Boga. Post je čas očiščevanja: zaobjema očiščenje, ki se je zgodilo pri krstu, saj nas očiščuje tako zunanje kot notranje.

Post od jedi in pijače čisti telo, molitev in duhovne vaje, ki si jih za ta čas zadamo, pa čistijo našega duha. Vsi smo v teh postnih dneh, ki jih začenjamo na pepelnično sredo z obredom pepeljenja, povabljeni, da v našem življenju kaj spremenimo. Ampak ne zgolj na zunaj, temveč tudi navznoter. To je namreč tudi čas urjenja za notranjo svobodo. Radi bi se osvobodili nuje, da bi morali vsako potrebo takoj izpolniti. To ne velja samo za potrebe po jedi in pijači, se razume, ampak za vse naše potrebe. Vadimo se v tem, da bi lahko sami odločali, katero potrebo bomo izpolnili in katere ne – in tudi kdaj bomo slednjo zadovoljili.

Si že izbral/a svoj izziv za te postne dni?

SPOROČILA!

1. OFER ZA OGREVANJE NAŠE CERKVE bo v nedeljo, 19. februarja.

2. SPODBUDE ZA POSTNI ČAS.
Slovenska karitas tudi za letošnji post pripravlja naslednja povabila:

 • Preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola. Pobuda traja od pepelnice, 22.2., do velike sobote, 8.4. in šteje vsak dan.
 • Ne pozabimo. Dobrodelna akcija za pomoč BiH, Srbiji in Albaniji v sodelovanju z lokalno Cerkvijo in misijonarkami. Zadaj v cerkvi bo napis na nabiralniku, kamor boste lahko oddali svoj dar.
 • Vabilo s poglobitvijo postnega časa s križevim potom in duhovnimi razmišljanji. cerkvi.
 • Postni plakat za otroke s tedenskimi spodbudami za otroke.

3. KRIŽEV POT V POSTU.
Molili ga bomo ob petkih po maši (mladina in drugi prostovoljci) in ob nedeljah ob 15. uri. Križev pot bomo redno molili v cerkvi, eno nedeljo v postu (odvisno od vremena) pa ga bomo molili proti Šmarjetni gori.

Razpored molitve:

 • 26. februarja: ŽPS in Karitas
 • 5. marca: bralci beril
 • 12. marca: molitvene skupine
 • 19. marca: pevci in pevke
 • 26. marca: fantje in dekleta
 • 2. aprila: Sončni žarek in Kresničke

Voditelji skupin že prej poskrbite za pripravo. K molitvi pridite vsaj takrat, ko ste na vrsti za molitev.

4. SEJA ŽPS bo v ponedeljek, 6. marca, ob 19. uri.

POSTNA POSTAVA 2023

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi posta veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna druga slovesnost v družini (poroka, pogreb…), post in zdržek odpadeta.

PROMOCIJA FILMA O SLOMŠKU: SREČEN BO ČAS.

Studio Siposh je posnel celovečerni film o svetniškem kandidatu A.M. Slomšku. Film odkriva ozadje njegovega vizionarskega dela. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bokih drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali preporod. Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje. Projekcija filma bo v Kinu Sora Škofja Loka in sicer: 16.2. od 19. uri, 19.2. ob 18. uri, 25.2. ob 20. uri in 26.2. ob 18. uri. Vstopnice po 5 € lahko kupite na blagajni kina na dan projekcije ali v času drugih predstav.

++++ OSNOVNE INFORMACIJE ++++

 • KRŠČEVANJE OTROK je redno vsako prvo nedeljo v mesecu, priprava staršev in botrov pa v soboto pred krstno nedeljo.
 • BOTRI pri krstu ali pri birmi so lahko tisti, ki so prejeli zakramente uvajanja (krst, obhajilo in birmo), ne živijo v izven zakonski ali zgolj civilno zakonski skupnosti in se trudijo živeti po veri (hodijo ob nedeljah k sv. maši in prejemajo zakramente).
 • MOŽNOST ZA SPOVED je vsak četrtek po maši, petek pol ure pred mašo in v nedeljo pol ure pred prvo mašo. Za spoved lahko pokličete tudi po telefonu.
 • BOLNIKE obiskujem vsak prvi petek v mesecu, v nujnih primerih pa kadarkoli. Lepo prosim, da me povabite k bolniku, kadar je resno bolan, ker v tem stanju najbolj potrebuje milost odpuščanja in Božjo pomoč v preizkušnjah.
 • DAR ZA ŽUPNIJO lahko nakažete na TRR: 0433-1000-2962-204
 • URADNE URE ponedeljek: 8.00-10.00; torek: 17.00-18.00; petek: 10.00-12.00 (razen na prvi petek v mesecu, ko obhajam bolnike).

Izdal:

ŽU KR-Šmartin
Odgovarja: Bojan Likar, župnik
tel. 04 270 11 10 ali 041 545 258

MAŠNI NAMENI so v MARTINU v PDF obliki
(odprite ali prenesite)

OPOMBA: Pri mašnih namenih sta največkrat zapisana vsaj dva namena, čeprav mašujem sam. Oba tudi imenujem pri sv. maši. Ker duhovnik enkrat lahko opravi le en namen,  enega oddam duhovnikom, ki nimajo svojih mašnih namenov. Zagotavljam vam, da so vsi mašni nameni opravljeni. To je namreč duhovnikova velika skrb in odgovornost.

Poročilo s seje gospodarskega sveta  in ključarjev za leto 2022 (odprite ali prenesite )