Martin, leto XLI, številka 5

SVETO REŠNJE TELO IN KRI

Duhovnik pri vsaki sveti maši vzklikne: »Skrivnost vere!« S temi besedami oznanja skrivnost, ki jo obhajamo, in označuje občudovanje bistvenega spremenjenja kruha in vina v telo in kri Jezusa Kristusa. Gre za stvarnost, ki presega vsako razumsko človeško predstavo. Ravno zato, ker gre za skrivnostno resničnost, ki presega naše razumevanje, se ne smemo čuditi, če imajo tudi danes številni ljudje težave s priznanjem Kristusove resnične navzočnosti v evharistiji. Saj drugače niti ne more biti.

Tako danes, kot že v Jezusovih časih, dejstvo, da je Bog sam postal meso in samega sebe daruje za življenje sveta, pahne človeško modrost v krizo. Toda s ponižnim zaupanjem si je Cerkev prilastila Petrovo vero in vero apostolov ter z njimi oznanja, prav tako pa oznanjamo tudi mi: »Gospod, kam naj gremo? Ti imaš besede večnega življenja«.

Obnovimo tudi mi na praznik prvega svetega obhajila izpoved vere v živega Kristusa, ki je navzoč v evharistiji – v podobi kruha in vina, kot njegovo telo in kri.

Evharistija je hrana, ki je pridržana tistim, ki so bili po krstu osvobojeni sužnosti in so postali otroci; tista hrana, ki jih na njihovi dolgi poti eksodusa skozi puščavo človeške eksistence ohranja pri življenju. Kot je bila »mana« za izraelsko ljudstvo, tako je evharistija za vsako krščansko generacijo nepogrešljiva hrana, ki nas spremlja na naši poti skozi puščave sodobnega sveta.

PRIDI, SVETI DUH

O Sveti Duh, Jezus razodel tvojo skrivnost in dejal, da boš naš Tolažnik vse dni do njegovega drugega prihoda. Verujemo vate in smo prepričani, da je to tvoja ura, ura binkošti. Pridi, Sveti Duh! Pridi in premagaj sleherni strah v nas, naj nas osrečuje zavest, da verujemo, upamo in ljubimo. Vlij navdušenje v naše življenje, blagost in vedrino v naše srce. Pridi, Sveti Duh! Daj, da bomo eno srce in ena duša, da bo svet veroval v Jezusa, Božjega Sina. Pridi, Sveti Duh! Nakloni nam dar ljubezni do Svetega pisma, da bomo prepoznali živi glas Jezusa, našega Učitelja. Napravi nas ponižne in preproste, da bomo razumeli skrivnosti Božjega kraljestva. Pridi, Sveti Duh! Marija je tukaj z nami, nas povezuje ter moli in z nami za nas prosi. Dar Ljubezni in Ogenj Duha. Pridi, Sveti Duh!

SPOROČILA!

1. ŠMARNICE 2024. Z otroki se dobivamo vsak večer v maju ob 18. oz. 19. uri (poglej urnik). Veseli smo vsakega otroka. Za najbolj pridne bo na koncu tudi nagrada. Šmarnice za odrasle imamo med sv. mašo.

2. SKAVTSKE OBLJUBE. To je za skavte velik dogodek. V nedeljo, 12. maja, ob 12.30 bomo imeli v naši cerkvi sv. mašo, h kateri ste poleg skavtov in njihovih družin vabljeni tudi drugi verniki. Po maši bodo novi skavti v našem parku izpovedali slovesne obljube. Vabljeni vsi, ki vas zanima delo skavtov.

3. OBNOVO POSVETITVE JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU bomo opravili na god Fatimske Matere Božje, to je v ponedeljek, 13. maja. Na ta dogodek se pripravljamo z molitveno 9-dnevnico. K posvetitvi vabljeni še drugi.

4. PRIPRAVA NA PRVO SV. OBHAJILO.
• Srečanje s starši prvoobhajancev bo v torek, 7. 5. po sv. maši (ob 19.45)
• Molitvena tridnevnica za prvoobhajance in starše bo od 16.5. do 18.5.
• Spoved za prvoobhajance iz KDP bo na Sv. Joštu, za ostale prvoobhajance in za starše pa v petek, 17.5. ob 18. uri.
• Vaje za prvoobhajance bodo v četrtek, 16.5. in v soboto, 18.5. ob 18. uri.
• Slovesnost prvega sv. obhajila bo v nedeljo, 19. maja, ob 10. uri.

5. SAKRALNI KONCERT mešanega pevskega zbora Westminsterske univerze iz Salt Lake Citija v ZDA in mešanega pevskega zbora Crescendo bo v petek, 17. maja, ob 20. uri v naši cerkvi. Gre za mogočna zbora in nadvse kvaliteten koncert, h kateremu ste vabljeni v velikem številu.

6. PREPEDEVTA V NAŠI ŽUPNIJI. Mladi fantje, ki se odločijo za bogoslovno semenišče, morajo najprej v t. i. prepedevtični letnik, v katerem se pripravljajo za vstop v bogoslovje. To leto preživijo v Šmarju pri Jelšah, občasno pa obiščejo tudi kakšno župnijo. Tako bosta od 20. do 26. maja 2 fanta preživela tudi z nami. Veseli jih bomo in upam, da bomo z njima preživeli nekaj lepih dni.

7. PRAZNIK SV. REŠNJEGA TELESA IN KRVI obhajamo v četrtek, 30. maja. Krajšo procesijo z otroki Baragovega vrtca bomo imeli že po dopoldanski maši, daljšo s 4 oltarji pa zvečer. Prosim vas za postavitev oltarjev, otroci pa prinesite cvetje, ki ga boste potresali ob oltarjih – vse iz ljubezni do Jezusa, ki živi med nami v Svetem Rešnjem Telesu.

8. ZAKLJUČEK VEROUČNEGA LETA. V tednu po 26. maju boste otroci opravili sv. spoved in prejeli veroučna spričevala. Podpisana od staršev boste vrnili v nedeljo, 2. junija, ko bomo ob 10. uri obhajali uraden zaključek verouka in se Bogu zahvali za vse darove tega leta.

9. KRŠČEVANJE OTROK bo zopet v nedeljo, 2. junija, priprava staršev in botrov na krst bo v soboto, 1. junija, ob 20. uri v župnišču.

10. SLOVENSKA KARITAS nas znova vabi k solidarnosti z ljudmi v stiski v Sloveniji. Zadaj v cerkvi najdete položnice za nakazilo daru. Hvala!

11. ORATORIJ bo potekal od 30.6. do 5.7. Prijavnice boste pravočasno dobili.

12. DAR ZA ŽUPNIJO lahko nakažete na TRR: 0433-1000-2962-204

13. WC v cerkvi je odprt med nedeljskimi in prazničnimi mašami; med delavniškimi mašami dobite ključ v zakristiji.

14. URADNE URE: ponedeljek: 8.00 – 10.00; torek: 17.00 – 18.00; petek: 10.00 – 12.00

Izdal:

ŽU KR-Šmartin
Odgovarja: Bojan Likar, župnik
tel. 04 270 11 10 ali 041 545 258

MAŠNI NAMENI so v MARTINU v PDF obliki
(odprite ali prenesite)

OPOMBA: Pri mašnih namenih sta največkrat zapisana vsaj dva namena, čeprav mašujem sam. Oba tudi imenujem pri sv. maši. Ker duhovnik enkrat lahko opravi le en namen,  enega oddam duhovnikom, ki nimajo svojih mašnih namenov. Zagotavljam vam, da so vsi mašni nameni opravljeni. To je namreč duhovnikova velika skrb in odgovornost.