Martin, leto XXXIX, številka 13

VSI SVETI IN NAŠA POVEZANOST S POKOJNIMI

Verjamem, da imajo rajni veliko sočutja z našo revščino. Spominjajo se, da so bili krhki in umrljivi kakor mi. Zato nas tudi ne nehajo ščititi in moliti za nas.
(sv. Terezija Deteta Jezusa)

Starost je letni čas zrelosti. Zato moram roditi več in boljše in pomisliti, da mi je odmerjen le še kratek čas življenja in da se že nahajam blizu vrat večnosti.
(sv. Janez XXIII.)

Za svojo večnost živim danes. Vsak dan mi je v ta namen podarjen. S spoštovanjem ga moram vzeti v svoje roke.
(Franc Sodja)

Življenje je nekoliko podobno plovbi: odpotuješ pozdravljaje zaradi ločitve od svojcev in prijateljev, a glej, ob prihodu te tebi dragi ljudje že čakajo v pristanu.
(sv. Janez XXIII.)

SPOROČILA!

 1. SREČANJE BOLNIH IN OSTARELIH bo v nedeljo, 30. oktobra. Ob 9.30 bom na razpolago za spoved; ob 10. uri bo sv. maša, med katero bo možno prejeti tudi zakrament bolniškega maziljenja. Po sv. maši bo še druženje s skromno pogostitvijo v župnišču.
 2. MOLITVE ZA POKOJNE lahko oddate v dneh po 23.10. med uradnimi urami in po vsaki sv. maši. Za pokojne bomo molili na praznik Vseh svetih ob 17. uri (rožni venec) in pri delavniških mašah v novembru.
 3. POPOLNI ODPUSTEK. Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za obisk pokopališča in molitev za rajne, če smo bili pri spovedi in obhajilu, izpovemo vero in molimo po namenu svetega očeta (npr. Očenaš). Poleg ustaljenega reda spovedovanja boste lahko opravili spoved tudi v četrtek, 27.10. od 18. ure dalje, ko bo na voljo za spoved g. Andrej Pirš.
  KAJ JE ODPUSTEK? Je od Boga prejeto odpuščanje časnih kazni za grehe, ki so bili že odpuščeni z vidika krivde, in ga primerno pripravljen vernik pod določenimi pogoji prejme po posredovanju Cerkve, ki kot služabnica odrešenja z oblastjo deli in uporablja zaklad Kristusovega zadoščenja in zadoščenja svetnikov. Vsak vernik lahko prejme odpustke zase ali pa jih nameni za pokojne.
  Časna kazen je nezdrava navezanost na stvari; to so zle posledice, ki jih grehi pustijo v psihofizični strukturi človeka. Za odsluženje teh kazni bomo trpeli v vicah, če ne bomo zanje zadostili s pokoro že na zemlji ali pa se jih rešili s prejemom odpustkov, ki so namenjeni prav tem posledicam grehov.
 4. PRAZNOVANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV. Tudi letos bomo imeli to lepo slovesnost na zahvalno nedeljo, 6. novembra. K sv. maši ob 10. uri ste vabljeni pari, ki praznujete 5., 10., 15., 20., 25. in vsako nadaljnjo okroglo obletnico zakonskega življenja. Med sv. mašo vama bo duhovnik ovil štolo okoli sklenjenih rok in blagoslovil vajino skupno življenje. Po sv. maši bo sledilo druženje v župnišču, kamor so povabljeni tudi vaši otroci. Zaradi organizacije praznovanja se je za udeležbo potrebno prijaviti vsaj do 1. novembra. Dragi jubilanti, radi pridite na to praznovanje, saj vam bo v spodbudo in pomoč na nadaljnji zakonski poti.
 5. KRŠČEVANJE OTROK bo zopet v nedeljo, 6. novembra; priprava staršev in botrov bo v soboto, 5. novembra, ob 19. uri v župnišču.
 6. DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA bo na god sv. Martina, to je v petek, 11. novembra. Začel se bo s sv. mašo ob 8.00, slovesen zaključek bo ob 18.00. To je milosten dan za župnijo in vsakega vernika, zato si vzemimo čas za Jezusa, ki nas bo čakal v cerkvi. Lepo vabljeni tudi starši, da pridete s svojimi otroki pred Jezusa, da ga počastite in se mu izročite.
  RAZPORED ČEŠČENJA:
  • 9.00-10.00: Pševo, Javornik, Rakovica in Zabukovje;
  • 10.00-11.00: Gorenja Sava in Savska Loka;
  • 11.00-12.00: Kalvarija in Labore;
  • 12.00-13.00: Stražišče;
  • 13.00-14.00: Zg. Bitnje;
  • 14.00- 15.00: Sr. Bitnje;
  • 15.00-16.00: molitvene skupine;
  • 16.00-17.00: ŽPS, Karitas, pevci in drugi sodelavci;
  • 17.00-18.00: mladina in prostovoljci.
 7. MARTINOVO NEDELJO praznujemo 13. novembra. Povabil sem nekdanjega kaplana, g. Lojzeta Grebenca, da bo vodil obe sv. maši. Pri mašah bo ofer za potrebe župnije.
 8. FANTJE IN DEKLETA, lepo vabljeni k mladinskemu verouku, ki ga imamo ob sobotah po maši. Imamo se zelo lepo.

++++ OSNOVNE INFORMACIJE ++++

 • KRŠČEVANJE OTROK je redno vsako prvo nedeljo v mesecu, priprava staršev in botrov pa v soboto pred krstno nedeljo.
 • BOTRI pri krstu ali pri birmi so lahko tisti, ki so prejeli zakramente uvajanja (krst, obhajilo in birmo), ne živijo v izven zakonski ali zgolj civilno zakonski skupnosti in se trudijo živeti po veri (hodijo ob nedeljah k sv. maši in prejemajo zakramente).
 • MOŽNOST ZA SPOVED je vsak četrtek po maši, petek pol ure pred mašo in v nedeljo pol ure pred prvo mašo. Za spoved lahko pokličete tudi po telefonu.
 • BOLNIKE obiskujem vsak prvi petek v mesecu, v nujnih primerih pa kadarkoli. Lepo prosim, da me povabite k bolniku, kadar je resno bolan, ker v tem stanju najbolj potrebuje milost odpuščanja in Božjo pomoč v preizkušnjah.
 • DAR ZA ŽUPNIJO lahko nakažete na TRR: 0433-1000-2962-204
 • URADNE URE ponedeljek: 8.00-10.00; torek: 17.00-18.00; petek: 10.00-12.00 (razen na prvi petek v mesecu, ko obhajam bolnike).

Izdal:

ŽU KR-Šmartin
Odgovarja: Bojan Likar, župnik
tel. 04 270 11 10 ali 041 545 258

MAŠNI NAMENI so v MARTINU v PDF obliki
(odprite ali prenesite)