Martin, leto XL, številka 5

POSVETITEV JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU

Smo tik pred pomembnim dogodkom posvetitve Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Sama posvetitev še ne zadostuje. Lahko je to le en lep obred, ki ne prinaša posebnih sadov, če ne sklenemo, da se bomo trudili živeti v skladu s posvetitvijo.

Kaj bom torej storil po posvetitvi?
  1. Prizadeval si bom, da bom živel po Jezusovem evangeliju in spolnjeval njegovo zapoved ljubezni do Boga in do bližnjega, ter Božje in cerkvene zapovedi.
  2. Posvečeval bom nedelje in zapovedane praznike ter živel iz evharistije in drugih zakramentov (če bo le mogoče, bom opravljal mesečno spoved in večkrat častil Najsvetejše).
  3. Vsak dan bom poleg redne (družinske) molitve zmolil molitev za vsakdanje darovanje.
  4. Rad bom molil rožni venec ter opravljal pobožnost prvih petkov in prvih sobot.
Molitev za vsakdanje darovanje:

(osebna): Presveto Srce Jezusovo, po brezmadežnem Srcu Marijinem ti darujem svoje misli, besede in dejanja današnjega dne. Naj bo po priprošnji Matere Marije vse moje življenje skladno s tvojim evangelijem in prežeto z vero, upanjem in ljubeznijo. Tako boš po svojem križu in vstajenju zame pot, resnica in življenje. Amen.
(družinska): Presveto Srce Jezusovo, brezmadežno Srce Marijino,
naša družina se vama z ljubeznijo izroča in popolnoma daruje. Bodita z nami in nam pomagajta, da bomo izpolnjevali Jezusovo zapoved ljubezni, ter se ravnali po nauku cerkvenega učiteljstva pod vodstvom Petrovega naslednika. Tako bomo rasli v medsebojni ljubezni in edinosti. Brezmadežno Srce Marijino, vodi nas na poti k Jezusu! Presveto Srce Jezusovo, bodi naše življenje in vstajenje! Amen.

NAJLEPŠI DAN

»Glej, da ne pozabiš naviti budilke!«, je zakričal Miha mamici, ko se je odpravljal spat. »Kot sem jo že tolikokrat!«, mu je hotela oponesti, a ni marala skaziti njegovega veselega pričakovanja. »Prepozni smo!« se je prestrašil Miha, ko se je zgodaj zjutraj prebudil. »Prvo obhajilo je, pa ga bom zamudil!« Mamica ga je komaj pomirila in Miha posadila za mizo. Od vznemirjenja ni mogel jesti, spil je le požirek toplega čaja. Mamica ga je potem praznično oblekla in mu na prsi pripela bel nagelj. Pred cerkvijo se je v lepem sončnem jutru nabralo že mnogo ljudi. Miha je stekel k svojim vrstnikom, ki so se zbirali okrog gospoda župnika. Vstopili so v cerkev in zadonela je pesem: »Bodi pozdravljen, zlati moj dan!« Cerkev je bila nabito polna, kot ob največjih praznikih. Mamica je mislila na prvoobhajance, na petindvajset otrok, ki bodo prvikrat prejeli Jezusa v svoje srce… V oči so ji stopile solze nežnosti, vznemirjenosti in presunjenosti. Tudi gospod župnik je bil vidno ganjen. Govoril je o lepih, vendar čisto preprostih stvareh. Poudarjal je, kako vera otrok raste in zori iz vere v družini. Če vere in molitve ni v družini, tega ne more nihče nadomestiti. Nobeni napotki in še tako lepe besede ne vzgajajo otroka tako, kot lepi zgledi. Petindvajset otrok vstaja, se postavlja v vrsto in se vrača od oltarja s sijočimi očmi, ker so prvič prejeli Jezusa. Za njimi se zvrstijo starši, domači, prijatelji in vsi drugi. Ko so se od maše vračali domov, se je Mihu ves čas v ušesa vračala melodija pesmi: »Bodi pozdravljen, zlati moj dan!« Začel jo je polglasno peti in nato je dejal: »Saj je res! Ta dan je kakor zlat!« »Sinko«, je rekel očka, »želim ti, da bi ga nikdar ne pozabil in da bi s takim srečnim občutkom vedno hodil v cerkev in k obhajilu«.

SPOROČILA!

1. POSVETITEV JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU bomo imeli v soboto, 13. maja, ob 19. uri ob navzočnosti g. nadškofa Stanislava Zoreta, ki se veseli naše odločitve. Posvetitev bomo opravili po pridigi. Ob koncu sv. maše boste prejeli svetinjico in sliko s podobo Jezusovega in Marijinega Srca, ki jo je naslikala naša faranka Helena Konjedic. Po maši bo slovesna procesija z Marijinim kipom. Pred posvetitvijo opravimo sv. spoved. V četrtek, 11.5. od 17.30 do 19.00 bo spovedoval tudi g. Andrej Pirš.
2. SLOVESNOST PRVEGA SV. OBHAJILA bo v nedeljo, 21. maja ob 10. uri. Prvoobhajanci boste opravili sv. spoved med veroukom (KDP na Sv. Joštu), starši pa v petek, 19.5. ob 18. uri. Opravili bomo tudi molitveno tridnevnico od 18. do 20. maja. Vaje za prvoobhajance bodo v četrtek, 18.5. in v soboto, 20.5. ob 18. uri.
3. PREDSTAVITEV LETOŠNJEGA ORATORIJA bo v nedeljo, 28. 5. pri obeh mašah. Lahko boste že dobili prijavnico za oratorij, ki bo od 2. 7. do 7. 7.
4. Z VEROUKOM BOMO ZAKLJUČILI v tednu po 28. maju, ko boste otroci opravili sv. spoved in prejeli spričevala. Podpisana spričevala prinesite nazaj v nedeljo, 4. junija, ko se bomo pri maši ob 10h zahvalili za vse darove.

5. KRŠČEVANJE OTROK bo v nedeljo, 4 .6., priprava pa 3. 6. ob 20. uri.

URADNE URE ponedeljek: 8.00-10.00; torek: 17.00-18.00; petek: 10.00-12.00 (razen na prvi petek v mesecu, ko obhajam bolnike).

Izdal:

ŽU KR-Šmartin
Odgovarja: Bojan Likar, župnik
tel. 04 270 11 10 ali 041 545 258

MAŠNI NAMENI so v MARTINU v PDF obliki
(odprite ali prenesite)

OPOMBA: Pri mašnih namenih sta največkrat zapisana vsaj dva namena, čeprav mašujem sam. Oba tudi imenujem pri sv. maši. Ker duhovnik enkrat lahko opravi le en namen,  enega oddam duhovnikom, ki nimajo svojih mašnih namenov. Zagotavljam vam, da so vsi mašni nameni opravljeni. To je namreč duhovnikova velika skrb in odgovornost.