Martin, leto XXXIX, številka 10

MARIJINO VNEBOVZETJE

Pri Slovencih je praznik Marijinega vnebovzetja izredno priljubljen in ima različna imena. Največkrat mu pravimo veliki šmaren, pogosto velika maša, nekoliko redkeje velika gospojnica. Vsa ta in še druga imena hočejo poudariti, da je to eden največjih Marijinih praznikov.

Zelo pomenljivo je, da so bile najstarejše cerkve v tistih krajih, kjer se je krščanstvo med Slovence širilo iz Ogleja, vse posvečene Mariji vnebovzeti. Bogoslužna imena za ta praznik so bila zelo različna. ‘Vnebovzetje’ je bilo sprva zelo redko, kajti kristjani na Vzhodu, kjer se je praznik najprej uveljavil, raje govorijo o Marijinem ‘zaspanju’, ‘preselitvi’ ali ‘odhodu’ Jezusove matere. Vsebina praznovanja pa je od vsega začetka Marijin ‘odhod’ s tega sveta.

Misel na smrt je bila pri praznovanju temeljna, vendar pa se ne ustavi pri smrti sami, temveč gre k poveličanju – k zmagoslavnemu Marijinemu vstopu v nebesa in k sredniški vlogi, ki jo Marija poslej izvršuje v nebesih.

S P O R O Č I L A !

 1. KRŠČEVANJE OTROK bo v nedeljo, 7. avgusta, priprava staršev in botrov pa v soboto, 6.8. ob 18.00 v župnišču.
 2. PROCESIJO z Marijinim kipom bomo imeli na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, to je v nedeljo, 14.8. zvečer po sv. maši. Pridite v večjem številu in potrdimo svoje zaupanje v Marijino priprošnjo.
 3. RADIJSKI PRENOS SV. MAŠE (R Ognjišče in program Ars) bo v nedeljo, 21. avgusta ob 10. uri iz Sv. Jošta. Zato bo to nedeljo v župnijski cerkvi sv. maša pol ure prej, torej ob 8.30. Zabeležite si, da se ne boste motili.
 4. ROMANJE V MEDŽUGORJE z našimi birmanci, animatorji in nekaterimi odraslimi bomo imeli od 24. do 26. avgusta. V srcu vas bomo ponesli k Mariji, vi pa se nas spomnite s kakšno molitvijo.
 5. MAŠNI DAR se s 1. septembrom nekoliko poviša. Potem bo dar 23 €. Hvala vsem, ki radi naročate sv. maše, saj s tem najbolj pomagate živim in pokojnim.

++++ OSNOVNE INFORMACIJE ++++

 • KRŠČEVANJE OTROK je redno vsako prvo nedeljo v mesecu, priprava staršev in botrov pa v soboto pred krstno nedeljo.
 • BOTRI pri krstu ali pri birmi so lahko tisti, ki so prejeli zakramente uvajanja (krst, obhajilo in birmo), ne živijo v izven zakonski ali zgolj civilno zakonski skupnosti in se trudijo živeti po veri (hodijo ob nedeljah k sv. maši in prejemajo zakramente).
 • MOŽNOST ZA SPOVED je vsak četrtek po maši, petek pol ure pred mašo in v nedeljo pol ure pred prvo mašo. Za spoved lahko pokličete tudi po telefonu.
 • BOLNIKE obiskujem vsak prvi petek v mesecu, v nujnih primerih pa kadarkoli. Lepo prosim, da me povabite k bolniku, kadar je resno bolan, ker v tem stanju najbolj potrebuje milost odpuščanja in Božjo pomoč v preizkušnjah.
 • DAR ZA ŽUPNIJO lahko nakažete na TRR: 0433-1000-2962-204
 • URADNE URE so med počitnicami po vsaki sv. maši.

Izdal:

ŽU KR-Šmartin
Odgovarja: Bojan Likar, župnik
tel. 04 270 11 10 ali 041 545 258

MAŠNI NAMENI so v MARTINU v PDF obliki
(odprite ali prenesite)